23/09

Η φύση σε όλες της τις εκφάνσεις

Ο ερευνητής Stefano Mancuso συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της έρευνας της φυτικής νευροβιολογίας που έφερε επανάσταση στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τη φύση. Ερμηνευτής της γλώσσας των φυτών, αποδεικνύει τις ικανότητες επικοινωνίας που αυτά διαθέτουν στο πλαίσιο σύνθετων βιοκοινοτήτων που εξελίσσονται πέρα από την αντίληψή μας. Χάρη στην ικανότητα μνήμης και συνεργασίας που διαθέτουν, τα φυτά αναπτύσσουν συλλογικές στρατηγικές που αντικατοπτρίζουν τις δικές μας κοινωνικές δομές. Αλλάζοντας τον τρόπο που κατανοούμε τη φύση, αναθεωρούμε τη δική μας θέση και σχέση με τα έμβια όντα. Η δραματουργός και φιλόσοφος Camille Louis, θα μας καθοδηγήσει στην κατανόηση αυτής της ανατροπής των κανόνων. Διανοούμενη και ακτιβίστρια με πολλά πρόσωπα, αντιλαμβάνεται την ανατροπή της σχέσης μας με τα υπόλοιπα έμβια όντα ως μία ευκαιρία φιλοσοφικού, πολιτικού και αισθητικού επαναπροσδιορισμού.

Stefano Mancuso, Camille Louis

19.30 – 20.30, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31)

Ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά

Bees in the city: Could urban environments support pollinators?

Μία ανοιχτή συζήτηση με εκπροσώπους- ειδικούς απο την Ελλάδα, την Σουηδία, την Νορβηγία, την Ρουμανία, την Σλοβενία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την θεματική της σημασίας των μελισσών και των επικονιαστών στο αστικό τοπίο αλλα και τον ρόλο που μπορουν να παιξουν οι πόλεις και οι κάτοικοί τους στην προστασία τους. This event is part of the Bees & Buzz activities, that aims to create awareness on the protection of the urban biodiversity, focusing on the vital role of parks and green spaces for supporting pollinators in urban environments.

Ελλάδα – Antonios E. Tsagkarakis, M.Sc., Ph.D. Agricultural University of Athens

Σουηδία – Prof. Erik Andersson, PhD. Stocholm Resilience Centre, Stockholm University

Noρβηγία – Ms. Tora Fougner-Økland. Plant Biologist, Beekeeper

Ρουμανία – Prof. Cristina Bianca POCOL, PhD University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine

Σλοβενία – Dr. Prof Aleš Gregorc Professor of Apiculture and Vice Dean for Quality at the University of Maribor

Aυστρία – Mr. Herbert Weidinger

Ηνωμένο Βασίλειο – Ms. Catherine du Toit

Επιμελήτρια και συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η κα. Αγγελίνα Κανελλοπούλου, Ιδρυτής της ΜΚΟ The Bee Camp

19.00 (online on zoom platform). Δηλώστε συμμετοχή αποστέλλοντας email στην ηλ. διευθυνση swedinst@sia.gr

English

Grow Our Humanity

Humanism highlights human beings’ responsibility to the world. As a philosophy and a commitment, it has led the human kind from dark spots many times already. By bringing to public space inspiration from the most notable European humanists, we want to stimulate a vision of future based on shared emphasis on humanity as a commitment.

Exhibition – Pedion tou Areos

Greek, English

Reframing Green Spaces

Love the city of Athens? Take part in our design thinking training!

Online

Ελληνικά