26/09

Μουριές, κάτω από τα δέντρα

Τα δέντρα διαθέτουν γνώσεις στις οποίες ο άνθρωπος συνήθως δε γνωρίζει πώς να έχει πρόσβαση. Ίσως πάλι, να μοιραζόμαστε την ίδια γνώση,αρκεί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να την αφουγκραστούμε. Αυτό επιβάλλεται άλλωστε σε μία στιγμή που καλούμαστε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση των δασών μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές – αλλά πως μπορούμε να συνδράμουμε κάποιον χωρίς να τον αφουγκραζόμαστε; Εμείς στις Μουριές – μία ομάδα γυναικών που εφαρμόζει μαντικές και θεραπευτικές πρακτικές – επιθυμούμε να αναπτύξουμε ένα διάλογο με τα δέντρα. Υποδεχόμαστε τους προσκεκλημένους μας γύρω από ένα πικ-νικ και μοιραζόμαστε μαζί τους μεθόδους, σκέψεις και διαισθήσεις. Στη συνέχεια, οδηγούμε κάθε επισκέπτη σε ένα διαφορετικό σημείο του άλσους όπου ένας μεσολαβητής καθοδηγεί την επαφή με τα δέντρα. Ας διευρύνουμε λοιπόν τις αισθήσεις μας σε νέους δεσμούς, μέσα από συναντήσεις, συζητήσεις, ιστορίες και μελωδίες στην καρδιά του δάσους!

Isabel Gutierez Sanchez, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Auriane Blanc, Θάλια Δημητροπούλου, Maria Juliana Byck, Φωτεινή Γουσέτη, Eliana Otta και Sanem Su Avcı. Οι Μουριές έχουν τη χαρά να συνεργάζονται με τον ανεξάρτητο πολιτιστικό φορέα σύγχρονης τέχνης, Yellow Brick

13:00, Πεδίον του Άρεως,

Ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, τουρκικά

Ζωγραφισμένη συναυλία "Ρεμπέτικο"

Σας περιμένουμε σε μια ζωγραφισμένη συναυλία με το μουσικό συγκρότημα Santa Bella και τον σχεδιαστή David Prud’homme, που θα λάβει χώρο στην είσοδο του πάρκου Πεδίον του Άρεως. Η καλλιτεχνική συνάντηση μεταξύ των μουσικών και των σχεδίων που θα τους συνοδεύουν στη σκηνή, θα γίνει αφορμή για να αφηγηθούμε την ζωντανή ιστορία του ρεμπέτικου. Ο καλλιτέχνης David Prud’homme, παθιασμένος με την πολυτάραχη ιστορία του ρεμπέτικου, επιδιώκει να σχεδιάσει το περίγραμμα αυτής της λαϊκής και δημοφιλούς τέχνης. Προκλητική και υποβλητική μουσική που φτάνει στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες, το ρεμπέτικο επαναπροσδιορίζεται συνεχώς από τους καλλιτέχνες που το κρατούν ζωντανό. Αυτή είναι και η περίπτωση του μουσικού συγκροτήματος Santa Bella που ερμηνεύει τα μεγάλα κλασικά και τα κρυμμένα διαμάντια του ρεμπέτικου ρεπερτορίου.

David Prudhomme, και Santa Bella (Ελένη Ζαχοπούλου (τραγούδι), Γιώργος Κοντοχριστόπουλος (μπουζούκι) και Φανή Ζαχόπουλος (κιθάρα, τραγούδι))

21:00, Πεδίον του Άρεως

Ελληνικά, γαλλικά

Το Ηχο-Πεδίο του Άρεως

Στο Ηχο-Πεδίο του Άρεως παρατηρούμε και κατανοούμε τι συμβαίνει γύρω μας μέσα από τους ήχους που μας περιβάλλουν. Ανοίγουμε τα αυτιά μας για να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε το ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον εξερευνώντας, πιο συγκεκριμένα, τις δυναμικές σχέσεις μεταξύ των ήχων της φύσης και του πολιτισμού. Μέσα από ποιες συνθήκες γεννιούνται οι ήχοι; Πώς ταξιδεύουν στον χώρο; Πως συνδυάζονται με τις άλλες μας αισθήσεις και την ανθρώπινη παρουσία; Με ποιους τρόπους οι ήχοι της φύσης και του πολιτισμού συνυπάρχουν ή θα μπορούσαν να συνυπάρξουν; Γύρω από αυτά τα ερωτήματα, στο εργαστήριο αυτό καταγράφουμε, συζητάμε και αποτυπώνουμε δημιουργικά το ηχο-πεδίο του Άρεως μέσα από μια σειρά βιωματικών ασκήσεων εστιασμένης ακρόασης, χαρτογράφησης ηχητικού περιβάλλοντος και δημιουργίας ιστοριών για την πιθανή εξέλιξή του.

Νίκος Μπουμπάρης, Ανδρομάχη Βρακατσέλη

10:00, Πεδίον του Άρεως

Ελληνικά

Social Circus Athens Ανακαλύψτε τις τέχνες του τσίρκου!

Εκπαιδευτές στις τέχνες του τσίρκου, όπως: ζογκλερικά, μονόροδο, ακροβατικά, ξυλοπόδαρα, και ρυθμικά παιχνίδια, θα συναντηθούν στο Πεδίων του Άρεως για να μοιραστούν τις γνώσεις τους με εσάς. Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι, επισκέπτες και νεοαφιχθέντες, όλοι μαζί θα παίξουμε ρυθμικά παιχνίδια και θα χορέψουμε στις μουσικές του τσίρκου, με τις ζογκλερικές μπάλες, τις κορίνες και την aerial κατασκευή μας.
To Social Circus Athens είναι μια πρωτοβουλία τέχνης και πολιτισμού η οποία χρησιμοποιεί τις τεχνικές τσίρκου για την προώθηση του ταλέντου, των τεχνών, της ομαδικότητας, και της αυτοπειθαρχίας σε νέους ελληνικής, μεταναστευτικής και προσφυγικής καταγωγής.

ANASA Cultural Center

16:00, Πεδίον του Άρεως

Ελληνικά

Grow Our Humanity

Humanism highlights human beings’ responsibility to the world. As a philosophy and a commitment, it has led the human kind from dark spots many times already. By bringing to public space inspiration from the most notable European humanists, we want to stimulate a vision of future based on shared emphasis on humanity as a commitment.

Exhibition – Pedion tou Areos

Greek, English